ABD'de Müslüman karşıtı olaylar yılın ilk yarısında yüzde 70 arttı

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'ne (CAIR) göre, ABD'de İslamofobik ve Müslüman karşıtı olaylar 2024'ün ilk yarısında yüzde 70 arttı.

REKLAM

Geçen yıl Ekim ayında patlak veren ve halen devam eden İsrail-Hamas savaşına bağlı artan İslamofobi ve önyargılar nedeniyle ABD'de (ABD) Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırılar 2024 yılının ilk yarısında arttı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaş nedeniyle İslamofobinin ve Müslüman karşıtlığının arttığını, ABD'de Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik ayrımcılık ve saldırıların ilk yarıda yaklaşık yüzde 70 oranında arttığını söyledi. 2019 yılı. bu yıl.

İnsan hakları savunucuları, İsrail ile Gazze arasında ekim ayından bu yana devam eden savaş nedeniyle İslamofobinin, Filistin karşıtlığının ve Yahudi karşıtlığının dünya genelinde arttığını, on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandığını ve büyük bir yıkıma yol açtığını bildirdi. insani kriz.

CAIR, 2024 yılının ilk altı ayında 4 bin 951 Müslüman ve Filistin karşıtı olayın meydana geldiğini bildirmesine rağmen bu sayı, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yaklaşık %70'lik bir artışı temsil ediyor.

Şikayetlerin çoğunluğunun göç ve iltica, işyerinde ayrımcılık, eğitim ayrımcılığı ve nefret suçları kategorilerinde olduğunu vurgulayan CAIR, 2023 yılında yaklaşık 3.600'ü başından itibaren son üç ayda olmak üzere toplam 8.061 şikayeti belgeledi. Savaşın.

ABD'de son dokuz ayda yaşanan korkutucu olaylar arasında; Ekim ayında Illinois'de 6 yaşındaki Filistinli Amerikalı çocuğun öldürülmesiŞubat ayında Teksas'ta bir Filistinli Amerikalının bıçaklanması, Kasım ayında Vermont'ta üç Filistinli Amerikalı öğrencinin vurulması ve Mayıs ayında 3 yaşındaki Filistinli Amerikalı bir kızın boğulma girişimi.

Ekim ayından bu yana İsrail'in ana müttefiki ABD tarafından Gazze'de çok sayıda protesto düzenlendi. CAIR raporu, polis ve üniversite yetkililerinin Filistin yanlısı protestolara ve üniversite kampüslerindeki yerleşimlere yönelik baskılarına dikkat çekti.

CAIR, rakamlarını kamuya açık açıklamaları ve videoların yanı sıra kamuya açık çağrılar, e-postalar ve çevrimiçi şikayet sistemi aracılığıyla aldığı raporları inceleyerek derliyor. Ayrıca medyada yer alan olaylara karışan taraflarla da iletişime geçin.

İsrail-Hamas savaşı

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200'e yakın kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve onları katletmeye devam ettiği için uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bin civarında Filistinli öldürüldü, 84 bin 700 civarında da yaralandı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir