11 Eylül saldırılarının “mimar”ı Halid Şeyh Muhammed, ABD ile anlaştı ve itirafçı olmayı kabul etti

Pentagon, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki kişinin idam edilmemek için itirafçı olmayı seçtiğini açıkladı.

REKLAM

ABD Savunma Bakanlığı Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, 11 Eylül 2001 saldırılarının “mimarı” olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed ve diğer iki sanıkla anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bu kapsamda Muhammed'in yanı sıra diğer sanıklar Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi de idam cezası yerine ömür boyu hapis cezası karşılığında itirafçı olmayı kabul etti.

Halid Şeyh Muhammed, terör saldırılarına karıştığı iddiasıyla 2003 yılında Pakistan'da yakalanmıştı.

Beş yıl sonra, komplo, savaş yasalarını ihlal ederek cinayet, sivillere saldırı, ağır bedensel zarara neden olma, savaş yasalarını ihlal ederek mala zarar verme, terörizm ve maddi zararın da aralarında bulunduğu bir dizi suçtan dolayı mahkemeye çıkarıldı. terörizme destek.

Bu bağlamda ABD, Muhammed için idam cezası isteyeceğini söyledi.

11 Eylül 2001'de aşırı El Kaide militanları ABD'ye koordineli bir saldırı başlattı.

19 militan, Kaliforniya'ya gidecek dört yolcu uçağını kaçırarak ilk iki uçağı New York'taki “İkiz Kuleler” olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi binalarına, üçüncü uçağı ise Pentagon'a (ABD Ordusu karargahı) çarptı.

Dördüncü uçağın başkent Washington D.C.'deki federal hükümet binasını vurması planlansa da bu uçak, yolcuların isyan etmesi üzerine Pensilvanya eyaletindeki bir tarlaya düştü.

Hava korsanlarının da aralarında bulunduğu saldırılarda 2.996 kişi öldü ve ardından ABD'nin uyguladığı “terörle savaş” politikasının bir parçası olarak Irak'ın işgali başladı.

El Kaide, ABD, Avrupa Birliği, Türkiye ve diğer birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir